Extension And Renovation Of A Small Cornish Cottage

Originally an old barn this small detached cottage nestled in the middle of a large field was renovated into a small two bedroom cottage, badly, in the 1970’s.  The cottage was in need of some TLC and a serious transformation to create a modern, economical family home and viable business.

Clients Brief

The client required a larger living area than the Barn provided with lounge, better use of space and extra bedrooms.  They had planning permission for a single storey dwelling on the site but this did not suit their needs.  They required a second home on the property for letting or family purposes.

Sprouts Role

Sprout acted in a Design and Build capacity on this build.  The Sprout Design Team redesigned the second dwelling including a link building.  Sprout acquired planning permission for the second dwelling which had been controversial, constructed the new buildings and renovated the existing dwelling.

Two Storey Dwelling

Cleverly designed as a timber framed barn, the upstairs of the second building comprises of extra bedrooms and bathrooms for the original barn dwelling.  This creates a large family home where before there was little space available.  Downstairs can be shut off as a self-contained dwelling giving the clients maximal flexibility with how to use their new space.

Renewables

With ongoing costs a high priority investment was made in renewable energy with the installation of a ground source heat pump, wind turbine and PV panels.

Link Building

The Glass Box link building acts as an entrance hall and link between the two buildings on the ground floor.  The bespoke staircase allows light to flood the entire area below where there is access to the second dwelling which can be closed for privacy.  The first floor of the Link building offers dramatic views across the country side and a spacious area from which to relax and enjoy the quiet.

Challenges

The existing barn presented challenges from both a design and buildability point of view.  Successfully connecting new to old requires thoughtful design and delicate handling, and was achieved on this project with the bespoke aluminium and glass link building, which clearly divides old from new whilst simultaneously knitting them together.

Summary

The budget was made very clear at the beginning of this project.  The client was very happy when the project came in on time and on budget.  A very successful design thanks to the bespoke elements and design features across the property and the eco technology used.  The client now has a very flexible arrangement with the two properties which gives them financial and functional opportunities.

Old Meets New On Part One Of The ExtensionOld Meets New On Part Two Of the ExtensionNew Lounge / Garden Room New Lounge Garden RoomOpen Plan KitchenNew Link BuildingBespoke Staircase DetailRenovation Of Cottage BedroomNew Lounge Garden Room

Seeded Flat RoofNew lounge ExtensionModern Extension By Sprout Design And Build

Bespoke StaircaseArchitectural Detail In The New Link Entrance HallArchitectural Details Joining Old With NewBespoke Staircase DetailNew Lounge / Garden RoomNew Link ExtensionNew Link Extension EntranceNew Link Extension