Burgeys

This small Cornish Cottage was beautiful but not really practical for a modern family.  With potential to expand into the large garden the clients approached Martin and the Sprout Design Team to see what could be done to bring the building into the modern world.

Client Brief

A large and airy living space, making the most of the views of the Cornish garden.  The new area needed to be large enough to house an open plan living, dining and kitchen.  Although the area needed to be open plan each section should be clearly defined as individual spaces.

Sprouts Role

Martin worked with the client to design an extension which although modern, complements the old cottage, making use of external walls and adding the new building as sympathetically as possible.  Martins natural talent for seeing the practical side of design enabled them to create a design which suits the families lifestyles.

The original back gardenExtension being addedCurrent stage - Early January 2019

Work on site had come on dramatically with plastering and tiling well underway. The stonework is complete on the front of the house and looks really beautiful.  Window frames are in and wiring and plumbing well on the way.

Outside starting to look greatOur very skilled stone masonSome beautiful plastering inside linking the old exterior wall to the old cottageProgress from the garden

With ground works complete in the Autumn, work stripping out the old property and building the huge extension was well underway before Christmas 2018.  Now in the second week of January 2019 the beautiful stone cladding on the external wall of the new extension is almost complete, the new roof is water proofed and ready for the garden roof to be laid.  The access into the cottage from downstairs and onto the roof upstairs have been dug through - they are very think walls and first fix utilites are well in hand.

Beautiful stonework almost complete on the new extensionView across the new roof gardenGranite details on the corners of the new extensionAccess to the roof garden has been created

One of the great team on site before ChristmasOur Site Manager DanEssential elevensesThe cottage has been cleared insideThe fireplace will be renovated along with the rest of the propertyUpstairs shows the volume of work to be doneHuge expanse of living spaceOriginal cottage wall which will now be the interior wallThe external wall of the cottage into the new section Lovely high roof on one end of the old cottageDramatic difference from outsideFrront of the original cottage

Clearing the landWheelbarrows at the readyGround clearance